-
يكشنبه, ۲ اسفند ۱۳۸۸، ۰۶:۴۱ ق.ظ
-
۵۲۱
اینکه چرا مقام معظم رهبری آنجاهایی که ما حتّی یقین داریم که فردی صالح نیست، ایشان باز هم در شرایطی به صورتی حمایت میکنند، در یک کلمه باید گفت ایشان افقی را میبیند که حفظ یک مصلحت اقوا و اهمّ دینی است. این مسئله باید به جایی برسد که همه مردم حقیقت را بفهمند. |
در بخشی از این جلسه یکی از دانشجویان با اشاره به حوادث پس از انتخابات دهم در کشور و با بیان اینکه شواهد عینی خیلی زیادی وجود دارد که شخص خاصی پشت خیلی از قضایا بوده است به حمایتهای مقام معظم رهبری از این فرد در جمع بسیجیها و در نماز جمعه اشاره کرده و نظر آیت الله مصباح را در این خصوص پرسیده است.
اما آیت الله مصباح یزدی در پاسخ به این سوال با بیان اینکه رفتار و خط مشی و موضعگیریهای بعضی اشخاص با مقام معظم رهبری متفاوت است، اظهار داشت: جای شکّی نیست، در رفتار شخصی، خانوادگی، در تفکرات فقهی، سیاسی و در خط مشیهای سیاسی که ناشی از همین تفکرات و منشهاست.
وی در ادامه پاسخ به این سوال را مسئلهای دانست که پاسخش پختگی بیشتری در مدیریّت کلان جامعه میخواهد و با اشاره به دوره اول ریاست جمهوری بعد از انقلاب افزود: آن رئیس جمهور با رأی نسبتاً بالایی انتخاب شد. در بیت خود امام هم کسانی از حامیان ایشان بودند. بعضی از فرزندان امام ـذکوراً و اناثاًـ از او حمایت میکردند. در جامعه هم از قشرهای مختلف، حتّی از روحانیان از ایشان حمایت میکردند و بالاخره او رئیس جمهور شد. رفتار امام طوری بود که مردم خیال میکردند که خود ایشان هم با او موافق است و آنقدر این رفتار با سعه صدر توأم بود که امثال مرحوم دکتر بهشتی معترض شدند.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم به فرار بنی صدر با لباس زنانه از کشور اشاره کرد و گفت که پس از آن بود که امام فرمود من از اول با این شخص مخالف بودم.
وی ادامه داد: منظورم این است که آنهایی که به ظاهر قضاوت میکردند، فکر میکردند که وقتی مثلاً بعضی از فرزرندان و نزدیکان امام از ایشان حمایت میکنند، امام هم مخالفتی با ایشان نمیکرد، مثل دیگران خدمت امام رفت و آمد میکرد. در آن اوجی که امام قرار داشت، مصلحتی میدید که امثال ما نمیتوانند درست آنرا درک کنند. امام ثابت کرد که خیلی بهتر از دیگران میفهمد چه کار باید کرد. البته دیگران را از انجام وظایفشان نهی نمیکرد. از دار و دسته آنها و از کارهایی که میکردند و حرفهایی که میزدند هم انتقاد میکرد؛ امّا اینطور نبود که به شخص رئیس جمهور بگوید: تو به عنوان رئیس جمهور لیاقت نداری، یا بگوید: باید کنار بروی.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با ذکر این مطلب تصریح کرد: اینکه چرا مقام معظم رهبری آنجاهایی که ما حتّی یقین داریم که فردی صالح نیست، ایشان باز هم در شرایطی به صورتی حمایت میکنند، در یک کلمه باید گفت ایشان افقی را میبیند که حفظ یک مصلحت اقوا و اهمّ دینی است. این مسئله باید به جایی برسد که همه مردم حقیقت را بفهمند.
وی با بیان اینکه گاهی رفتاری از یک شخصی یک معنایی دارد و از دیگران معنای دیگری افزود: این رفتار از آن شخص کاملاً صحیح و بجاست، امّا دیگران نباید از آن تقلید کنند. اینجا جای تقلید نیست. اینگونه رفتار مقتضای آن مقام است، نه مقتضای حق آن شخص. او در مقام و در قلّهای قرار دارد که بسیاری از افقهای اطراف را باید ببیند، جرح و تعدیل کند، مصلحت و مفسدهها را با هم بسنجد و در مقطع نسبتاً طولانی مصلحتها را با هم مقایسه کند. امّا دیگران اینگونه مسؤولیّتی ندارند. آنها باید زمینه را فراهم کنند، برای اینکه او بتواند آنچه را مصلحت اصلی میداند، اعمال کند.
آیت الله مصباح یزدی در ادامه با اشاره به یکی از فرمودههای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه "هر کس هر چه میداند باید بگوید، روشنگری کنید؛ البته سعی کنید آنچه میدانید، درست باشد" خاطرنشان کرد: "اگر از ایشان سؤال کنیم: آقا، آیا شما هر چه را میدانید میگویید؟ قطعاً خواهند گفت: نه، من خیلی چیزها را میدانم ولی نمیگویم و نباید بگویم؛ امّا وظیفه من غیر از شماست."
وی در ادامه با بیان اینکه تجربه بیست ساله نشان داده است که رأی ایشان و رفتار ایشان صائب است اظهار داشت: خیلی جاها ما فکر میکردیم باید به گونه دیگر رفتار کرد؛ بعد معلوم شد ایشان درست میگفتند. معنای پذیرفتن ولایت مطلقه فقیه همین است؛ ولی ممکن است برای آدم سؤال مطرح شود. این عیب ندارد که سؤال کنند و جواب را بهتر و شفافتر بدانند