-
دوشنبه, ۲۴ اسفند ۱۳۸۸، ۰۸:۳۳ ب.ظ
-
۴۴۱
مطلب زیر، گفت و گوی روزنامه تهران امروز، 20 اسفند 1388، با آقای دکتر حمید رضایی قلعه، نماینده ایران در فدراسیون بین المللی بنیادهای کلیه است. نظر به اهمیت پرداختن به موضوعاتی که به سلامت مردم، به ویژه در ایام نوروز باید نمود، این مطلب در این سایت نیز به علاقمندان ارائه میگردد.
هرساله دومین پنجشنبه ماه مارس را به نام «روز جهانی کلیه» نامگذاری میکنند که امسال این روز 11مارس 2010 مصادف با 20 اسفند 1388 است. شعار جهانی امسال «دیابت شایعترین علت نارسایی کلیه» است. روز جهانی کلیه روز آگاهی دادن به مردم برای پیشگیری از بیماریهای کلیوی و آشنا کردن آنها با علایم و نشانههای این بیماری است.
*آمار دقیقی از بیماران کلیوی و دیابتی در ایران داریم؟ آماری از ارتباط مبتلایان به این دو بیماری چطور؟
- در ایران طبق آخرین آمار دو میلیون دیابتی و 16 هزار بیمار کلیوی تحت درمان با دیالیز داریم. نکته جالب اینکه در افراد بالای
30 سال شیوع دیابت بین 14 تا 23 درصد است.
همچنین باید به این نکته توجه کرد که شایعترین علت نارسایی کلیه بیماری دیابت است. طبق آمار 20 تا 40 درصد از بیمارانی که در مراحل انتهایی نارسایی کلیه هستند و دیالیز میکنند دیابت دارند.
*آقای دکتر در بحث پیشگیری از دیابت و به تبع آن مشکلات کلیوی چه راهکارهایی پیشنهاد میکنید؟
- اول باید بدانیم که دیابت دو نو ع دارد و نوع اول آنکه ژنتیکی و ارثی است چندان در بحث ما نمیگنجد. در دیابت نوع دوم که ناشی از کمتحرکی، رژیم غذایی بد و سبک زندگی نامناسب است میتوان چارهاندیشی کرد. بعد از این موضوع باید به این نکته توجه کرد که بیماری کلیوی ناشی از دیابت را باید زود تشخیص داد و درمان را شروع کرد که این تشخیص با یک آزمایش ساده قند خون و میزان دفع پروتئین در ادرار آزمایش دهنده میسر میشود. حدود 9.4 درصد از بیماران کلیوی ناشی از دیابت از بیماری کلیه خود آگاهند اما از بیماری دیابتشان بیخبرند. از آنجایی که حدود 10 تا 15 سال طول میکشد که دیابت کلیههای فرد را از کار بیندازد مردم باید هر سه ماه یکبار آزمایشهای قند خون و چربی خود و همچنین میزان دفع پروتئین در ادرار را چک کنند تا در صورت بروز مشکل اقدامات لازم را به سرعت انجام دهند.
*عوامل بروز مشکلات کلیوی به ترتیب کدام است؟
_ اولین عامل دیابت و بعد از آن دومین دلیل ابتلا به مشکلات کلیوی، فشار خون است. بعد از این دو مورد بیماریهای التهابی کلیه، انسدادهای کلیه (سنگهای کلیه) و کیستها عوامل بعدی بروز نارساییهای کلیه هستند.
*مهمترین علایم ظاهری برای شناسایی بیماری کلیوی چیست؟
ورم دور چشم، متورم شدن پاها، تنگی نفس، بالا رفتن فشار خون، ضعف عمومی و تهوع را باید از مهمترین علایم ظاهری بروز بیماری کلیوی بهشمار آورد. از آنجا که بیماری کلیوی عمدتا منشأ دیابتیک دارند باید به علایم دیابت هم توجه ویژه داشت. براساس تحقیق مشترک مرکز تحقیقات بیماری غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات کلیه مشخص شده مهمترین عوارض دیابتیها در ایران مشکلات اعصاب، آسیبهای گسترده شبکیه چشم و آسیبهای کلیوی هستند. همچنین در تحقیقی که در سال 1383 روی 23هزار نفر در تهران انجام شده، مشخص شد شیوع دیابت در تهران شش درصد است و 12.7 درصد بیماران دیابتی کلیههایشان را از دست دادهاند و 25 درصدشان نیز دچار آسیبهای چشمی شدهاند.
نکته دیگر هم اینکه بهرغم نبود مطالعه ملی در ایران درباره دیابت و کلیه اما مشخص شده بیشترین ابتلا به دیابت در ایران بهخاطر نوع شیرینیهای آن منطقه در استان یزد است.
با این استدلال که افزایش قند خون باعث میشود حجم خون در کلیه بالا برود و رگهای دفع مواد زائد بزرگ شده و پروتئین بدن را به اشتباه دفع کنند، میتوان نتیجه گرفت که آمار کلیویهای یزد هم بسیار بالاست